calivita

Produse Calivita

calivita

Afectiuni

calivita

Marturii

calivita

Diete         Cosul Dvs. cu Produse Calivita

 

Home calivita Afectiuni calivita Mucoviscidoza

 

Mucoviscidoza

Mucoviscidoza este o boala genetica cu transmisiune autozomala recesiva, determinând afectarea glandelor exocrine, care produc o secretie anormal de vâscoasa, saraca în apa si substante organice.

Secretiile vâscoase obtureaza lumenul bronsic, duetele pancreatice, caile biliare, ductele organelor reproductive, iar glandele seroase, glandele sudoripare produc o secretie anormala prin continutul crescut de clectroliti.

Este o boala mostenita genetic.

Mucoviscidoza este considerata cea mai frecventa boala ereditara grava si una dintre cele mai frecvente cauze de insuficienta respiratorie cronica la copil, în rasa europeana maladia se întâlneste cu frecventa 1:1600-1:2000 nou-nascuti vii, în Republica Moldova 1:1000-1: 1200. 1:20 europeni sunt purtatori sanatosi ai genelor fibrozei chistice.

Forme clinice
- pulmonara (l 5-20%).
- intestinala (5%).
- mixta (75-80%).

Semne

A. Manifestari respiratorii.
Sunt prezente în 90% din toate cazurile de boala; debuteaza precoce (80% cazuri în primul an de viata) si sunt decisive pentru evolutia bolii.
- sindromul bronhoobstructiv se instaleaza în primele luni de viata cu sediu electiv la nivelul bronhiilor mici si este determinat de prezenta mucusului vâscos, aderent, greu de mobilizat prin tuse. Simptomatologia obstructiva se manifesta prin urmatoarele semne:
- dispnee expiratorie, care în fazele avansate ale bolii devine mixta, prin asocierea fenomenelor bronhoobsructive, a proceselor de fibrozare si scleroza a parenchimului pulmonar;

- respiratie suieratoare (wheezing);
- auscultativ se percep raluri sibilantc difuze, crepitante si buloase mici, localizarea si intensitatea fiind în dependenta de asocierea semnelor de inflamatie pulmonara (pneumonie);
- percutia specifica o hipersonoritate a toracelui destins.
- sindromul cataral respirator este o prezenta nelipsita în simptomatologia formelor pulmonare de boala:
- tusea este semnul clinic esential, caracterizata printr-o frecventa înalta, este persistenta, uneori în accese chinuitoare, conditionate de vâscozitatca excesiva a secretiilor bronsice, tusea este chintoasa si provoaca oboseli esentiale ale copilului;

- guturaiul se dezvolta la asocierea infectiilor virale, care conduc la acutizari severe ale bolii.
- sindromul de insuficienta respiratorie se instaleaza relativ repede si se traduce prin:
- tahipnee initial de efort, apoi si de repaus;
- deformatia cutiei toracice (distrofie toracica, cifoza dorsala, torace" în carena");
- hipocratismul digital.
Bronhopneumopatia cronica se dezvolta treptat, dar insistent si progresiv, fiecare suprainfectie bacteriana duce la acutizari maladive tot mai severe, agravate de selectionarea la nivelul bronsic de germeni rezistenti ca Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosae, H. Influenzae, E. coli, Proteus, Aspergihis s.a., urmare a administrarii repetate de antibiotice.

Hipersccretia bronsica vâscoasa si tulburarile clearance-ului bronsic conduc la insuficienta mucociliara, la staza sputei în caile respiratorii inferioare, care în cadrul acutizarilor multiple induse de microorganisme polirezistente contribuie la dezvoltarea dcformatiilor bronsice, bronsectaziilor si a fibrozei pulmonare.
Sinuzitele cronice sunt prezente la toti copiii si se definesc de secretiile vâscoase nazale, infectiile recidivante, dereglarea proceselor de epurare în sistemul rinosinuzal; vegetatiile adenoide si polipoza nazala se întâlneste mai rar.

B. Manifestari digestive.
Insuficienta pancreatica si producerea secretiilor anormale de glandele sistemului digestiv este prezenta la 85-90% copii cu mucoviscidoza, suplimentând si manifestarile subclinicc de insuficienta pancreatica exocrina se ajunge la 98-99%. Cele mai importante manifestari digestive sunt sindromul de malabsorbtic si ilcusul mcconial.

Sindromul de malabsorbtie este consecinta insuficientei pancreatice (maldigestic), urmare a fibrozei chistice a pancreasului si se manifesta prin:
- diaree cronica - scaune grasoase (steatoree), voluminoase, fetide;
- hipotrofie ponderala (deficit de greutate) si apoi staturala (deficit de talie); deficitul staturo-ponderal este sever, progreseaza continuu, corectia alimentara si medicamentoasa produce efecte temporare si incomplete; deficitul ponderal atinge 30-50%; se asociaza semne de carenta secundara de vitamine liposolubile, minerale.
Ileusul meconial se manifesta în 10-15% la nou-nascuti ca urmare a insuficientei pancreatice intrauterine, realizând un sindrom ocluziv grav în perioada neonatala cu sediu în regiunea iliaca terminala.

50% din cazuri evolueaza grav ca urmare a unei atrezii intestinale, a unui volvulus, unei perforatii cu peritonita meconiala, a unei invaginatii intestinale, care obliga la interventie chirurgicala; pentru celelalte cazuri este suficient un tratament conservator cu rezultate eficiente.
Reflux gastroesofagian, gastrita, duodenita, prolapsul rectal, coprostaza, invaginatie intestinala, ilcus stercoral (copil mare), atrezie intestinala, volvulus intestinal s.a. manifestari digestive se întâlnesc mai rar.

C. Manifestari hepato-biliare - pot debuta în perioada neonatala cu icter colestatic prin sindrom de "bila groasa"; la 10-15% copii cu mucoviscidoza se constituie o ciroza biliara cu edeme, ascita, sindrom de hipertensiune portala, insuficienta hepato-celulara, hemoragii digestive superioare; în 50% cazuri se depisteaza fibroza hepatica focala, litiaza biliara, colecist atrofic(20%).

D. Afectiuni ale functiei reproductive - devin evidente la adult:
- barbatii sufera de azoopermie, leziuni prostatice, afectarea veziculelor seminala, prin care în majoritate sunt infertili;
- sterilitatea feminina este mai rara si este determinata de modificarile reologice ale glerei cervicale, prin care se reduce posibilitatea de fertilizare.

E. Alte manifestari ale mucoviscidozei:
- manifestari cardiace: miocardita, pericardita, cardiomiopatie dilatativa, cord pulmonar cronic;
- manifestari endocrine: diabet zaharat (10%), hipersecretie ADH, intoleranta la glucoza (25-75%);
- sindrom edematos: edeme hipotrofice (efectul conjugat al aldigestiei proteice, alterarea sintezei proteinelor în ficat, cord pulmonar) care pot aparea din primele luni de viata a sugarului;
- critemul nodos;
- osteoartropatie hipertrofica;
- amiloidoza (renala, tiroidiana);
- avitaminoza K;
- parotidita;
- calcificari pancreatice;
- calcificari intrabronsice;
- deshidratarea acuta hiponatricmica.

Particularitatile de vârsta ale manifestarilor clinice
I. Perioada neonatala: - meteorism; - voma cu bila; - ileus meconial; - icter colestatic prelungit (la 50% copii cu ilcus meconial).
II. Perioada de sugar: - dereglari de scaun; - adaos ponderal insuficient; - apetit foarte bun; - bronsite recidivante; - pneumonii repetate; - respiratie suieratoare; - tuse chinuitoare uneori în acces; - prolaps rectal; - copilul are sarutul "sarat"; - deshidratare la temperaturi elevate ale mediului.
III. La copii de peste un l an si adulti: - tuse cu expectoratii purulente; - dispnee (de efort, apoi si de repaos); - sindrom abdominal, dereglari ale pasajului intestinal, constipatii, volvulus; - ciroza hepatica cu sindrom de hipertensiune portala; - poliurie, polidipsie; diabet zaharat cu retard ponderal, sinuzite cronice; polipoza nazala; retentie a dezvoltarii sexuale; sterilitate la barbati; hemoragii pulmonare; pneumotorax.

Produse naturale Calivita recomandate in mucoviscidoza:

Culevit

Shark Aid  90 tab  360 tab

Noni Liquid

Solicita o schema de tratament personalizata                                            Recomanda unui prieten

Meniu
Home
produse calivita
Produse Calivita
produse calivita
Antioxidanti
produse calivita
Vitamine
produse calivita
Minerale
produse calivita
Multivitamine
produse calivita
Digestie usoara
produse calivita
Produse slabit
produse calivita
Extracte din plante
produse calivita
Produse cosmetice
produse calivita
Dispozitive Calivita
produse calivita
Produse corp si par
produse calivita
Alte produse
produse calivita
Afectiuni
produse calivita
Marturii
produse calivita
Terapii naturiste
produse calivita
Diete & Cure
produse calivita
Frumusete
produse calivita
Plante medicinale
produse calivita
Gastronomie
produse calivita
Expert
produse calivita
De retinut
produse calivita
Dictionare
produse calivita
Zodiac
produse calivita
Harta site
produse calivita
Contact

 

Top vanzari produse Calivita

Acidophilus with Psyllium

Rhodiolin

Liver Aid

Para Protex

Noni Organic Calivita

Evening PrimRose Oil

 

[Produse Calivita] [Afectiuni] [Marturii] [Terapii naturiste] [Diete & Cure] [Frumusete] [Plante medicinale]

 [Sarcina] [Gastronomie] [Expert] [De retinut] [Dictionare] [Zodiac] [Harta site] [Contact] [Cum Comand]

cautare personalizata
2005 - 2013 Sanatateata.com