calivita

Produse Calivita

calivita

Afectiuni

calivita

Marturii

calivita

Diete         Cosul Dvs. cu Produse Calivita

 

Home calivita De retinut calivita Sindromul privitului la computer o problema a copiilor nostri

 

Sindromul privitului la computer o problema a copiilor nostri

In mod obisnuit, un copil sta in fata calculatorului intre una si trei ore pe zi, ocupat cu diverse activitati: teme pentru scoala, discutii on-line cu prietenii sau jocuri. Iar parintii isi incurajeaza copiii sa stea la computer chiar de la varste mici - 2-3 ani.

Iata niste date statistice valabile in Statele Unite ale Americii, unde rata de folosire a calculatorului personal a atins niste cifre impresionante:

1. 90% din copiii cu varsta scolara au acces la computer acasa ori la scoala.

2. 54 de milioane de copii americani au acces la un computer, fie acasa, fie in institutiile de invatamant.

Aceste informatii sunt importante in primul rand pentru ca ele ofera date despre utilizarea masiva a computerului in randul celor mici. De aceea, multi pediatri avertizeaza asupra riscului de miopie timpurie in randurile copiilor.

Atunci cand fac aceste afirmatii, ei se bazeaza pe o serie de studii care au demonstrat ca statul la computer poate avea un impact negativ asupra vederii copiilor.

Iata o parte dintre concluziile cecetarilor:
1. Intre 25% si 30% dintre copii au nevoie de ochelari de corectie a vederii din cauza calculatorului, arata un studiu efectuat la Catedra de Optometrie Berkley din cadrul Universitatii California;

2. Procentul copiilor de clasa intai care sufera de miopie s-a marit de la 12,1% in 1995 la 20,4%, potrivit Departamentului pentru Sanatate din Taiwan;

3. Un studiu similar, efectuat in Singapore, a aratat ca in doar trei ani, procentul de copii cu miopie la varste de 7-9 ani s-a dublat, ajungand la 34%.

Statul la computer pentru ore intregi are un efect negativ asupra vederii celui mic, pentru ca aceasta activitate forteaza muschii oculari si necesita o concentrare mai mare decat oricare alta;

Acum douazeci de ani copiii se jucau in mare parte in aer liber, iar vederea la distanta era pentru ei mai importanta. Astazi, din cauza privitului constant in ecranul computerului, copiii au probleme de vedere care nu erau cunoscute acum cativa ani.

Parintii trebuie sa ia in calcul toate aceste probleme cauzate de computer. Calculatorul necesita niste abilitati motorii foarte specializate, pe care ochii tineri inca nu le-au dezvoltat. Abia atunci cand sistemul vizual este complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator.

Potrivit Asociatiei Americane de Optometrie, impactul pe care calculatorul il are asupra vederii copiilor este legat de urmatorii factori:

1. Copiii au un grad redus de constiinta de sine. Astfel, ei pot sta ore intregi in fata calculatorului, uitand de sine, facand prea putine pauze. Aceasta activitate prelungita poate crea probleme oculare prin focalizarea atentiei asupra unui singur punct si prin efort indelungat.

2. Copiii se adapteaza foarte usor. Ei cred ca ceea ce vad si modul in care vad este normal - chiar daca au probleme cu vederea. De aceea este important ca parintii sa monitorizeze cu atentie timpul pe care copiii il petrec la computer. De asemenea, este important sa ii duca la un control ocular daca ceva li se pare a fi in neregula.

3. Copiii sunt in mod evident mai scunzi decat adultii. Astfel, daca ei lucreaza la un computer care a fost setat pentru un adult, li se va schimba unghiul din care privesc. Utilizatorii de computer ar trebui sa isi pozitioneze monitoarele putin in jos, la un unghi de 15 grade.

Mai mult decat atat, ca un rezultat al intinderii mainilor si spatelui pentru a putea atinge tastatura sau mouse-ul, copiii pot simti dureri de cap, gat, umeri sau spate. Acestea pot fi inrautatite daca scaunul pe care stau este reglat pentru uzul unui adult, deoarece copiii nu pot atinge podeaua cu picioarele si nu isi pot gasi astfel un punct de sprijin.

5 sfaturi pentru a preveni sindromul privitului la computer

Multi pediatri cred ca "lumea interioara" este cea care provoaca miopia la copii, nu ereditatea.

Activitatea la computer este periculoasa daca nu este supravegheata de parinti sau daca este efectuata cu lipsa de moderatie. O problema importanta ce vizeaza sanatatea publica este "sindromul privitului la computer", ce afecteaza in special copiii, care nu au capacitatea oculara suficient dezvoltata pentru a putea lucra la computer.

Pentru a preveni aceasta problema, urmeaza sfaturile urmatoare:

1. inainte de a incepe scoala, fiecare copil trebuie sa fie supus unui examen ocular amanuntit, incluzand vederea de aproape (cititul si lucratul la computer) si vederea la distanta;

2. computerul si accesoriile acestuia trebuie astfel aranjate incat sa fie potrivite pentru un copil - nu pentru un adult;

3. distanta recomandata intre ochii copilului si monitorul de computer trebuie sa fie intre 46 - 72 cm, altfel efortul depus este mult mai mare si poate produce neplaceri;

4. parintii si profesorii trebuie sa fie atenti pentru a observa daca cei mici au vreo problema cu ochii: roseata, frecare frecventa, intoarcerea capului sau alte miscari neobisnuite, oboseala sau vedere in ceata; evitarea computerului poate fi si ea un semn de disconfort ;

5. cel mai important, cereti sfatul medicului ori de cate ori vi se pare ceva ciudat in legatura cu vederea celui mic sau daca el acuza vreo durere.

Meniu
Home
produse calivita
Produse Calivita
produse calivita
Antioxidanti
produse calivita
Vitamine
produse calivita
Minerale
produse calivita
Multivitamine
produse calivita
Digestie usoara
produse calivita
Produse slabit
produse calivita
Extracte din plante
produse calivita
Produse cosmetice
produse calivita
Dispozitive Calivita
produse calivita
Produse corp si par
produse calivita
Alte produse
produse calivita
Afectiuni
produse calivita
Marturii
produse calivita
Terapii naturiste
produse calivita
Diete & Cure
produse calivita
Frumusete
produse calivita
Plante medicinale
produse calivita
Gastronomie
produse calivita
Expert
produse calivita
De retinut
produse calivita
Dictionare
produse calivita
Zodiac
produse calivita
Harta site
produse calivita
Contact

 

Top vanzari produse Calivita

Acidophilus with Psyllium

Rhodiolin

Liver Aid

Para Protex

Noni

Evening PrimRose Oil

[Produse Calivita] [Afectiuni] [Marturii] [Terapii naturiste] [Diete & Cure] [Frumusete] [Plante medicinale]

 [Sarcina] [Gastronomie] [Expert] [De retinut] [Dictionare] [Zodiac] [Harta site] [Contact] [Cum Comand]

cautare personalizata
2005 - 2013 Sanatateata.com